Ostoskori

Satoisa metsäpuutarha -viikonloppukurssi Lahdenperässä 24.-25.8.2024

Järjestämme elokuussa Sastamalassa kurssin satoisan metsäpuutarhan suunnittelemisesta ja toteuttamisesta Lahdenperä ry:n ja Maatarhuri Henna Jämsän kanssa. 

TERVETULOA MUKAAN!

Kurssilla kerrotaan, mikä on satoisa metsäpuutarha ja miten eri lähtökohdista (esim. tavallinen kotipiha, metsä, hakkuuaukio, pelto) rakennetaan rehevä, monimuotoinen ja tuottoisa metsäpuutarha. Opetellaan hyödyntämään erilaisia helppoja suunnittelutyökaluja (esim. kartta-aineistot) ja havainnoimaan istutuspaikan olosuhteita ja siihen vaikuttavia ympäristötekijöitä. Tutustutaan Suomeen soveltuvaan metsäpuutarhan lajistoon, sekä puu- että ruohovartisiin kasveihin. Kurssilla päästään harjoittelemaan kasvien sijoittelua ja istuttamista toimiviksi kokonaisuuksiksi Lahdenperän perusteilla olevaan metsäpuutarhaan. Myös helppoja kasvien lisäystekniikoita opetellaan.Kurssi sopii kenelle tahansa satoisasta metsäpuutarhasta haaveilevalle ennakkotiedoista ja -taidoista riippumatta.

Satoisa metsäpuutarha, josta käytetään myös nimiä syötävä metsäpuutarha tai ruokametsä, on viljelyjärjestelmä, jonka rakenne ja toimintaperiaate jäljittelee luonnonmetsää, mutta josta voidaan korjata ihmistä hyödyttäviä satoja monipuolisemmin kuin luonnonmetsistä. Satoa voivat olla tuttujen hedelmien, marjojen, pähkinöiden ja vihannesten lisäksi myös sienet, polttopuu tai vaikkapa värjäyskasvit. Metsäpuutarha skaalautuu: sen koko voi olla mitä tahansa pienestä rivitalopihasta hehtaarien kokoisiin viljelmiin. Metsäpuutarha pyritään suunnittelemaan siten, että se hoitaa lopulta itse itsensä, ja ulkoisia tuotantopanoksia, kuten kastelua, kitkentää ja lannoittamista, tarvitaan mahdollisimman vähän. Jotta tällainen järjestelmä saadaan aikaan, täytyy ymmärtää kasvupaikan olosuhteet, käyttää ja luoda edullisia mikroilmastoja, osata hyödyntää käytettävissä oleva vesi ja kasvattaa maan viljavuutta luonnon tarjoamilla menetelmillä. Näin syntyy hiiltä sitova ja eliöstöltään tasapainoinen ja monimuotoinen ekosysteemi sekä maan alle että maanpinnan yläpuolelle. Satoisa metsäpuutarha on sekä ympäristöteko että ihmisten ja monenlaisten tärkeiden pikkueliöiden paratiisi!

Lisää tietoja kurssista, sekä ilmoittautuminen:

https://lahdenperary.wordpress.com/satoisa-metsapuutarha-kurssi-24-25-8-24/

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 23.7.2024.


Viherpihan artikkeli puutarhastamme ja vinkkejä ekologiseen hyötytarhaan on luettavissa Meillä kotona -sivustolla 

Toimittaja Elina Kilpinen kävi viime keväänä jututtamassa Miinaa Viherpihan artikkelia varten. 

"Maisema-arkkitehdin villissä ja monimuotoisessa puutarhassa valtaosa kasveista on syötäviä: ”En tee eroa hyöty- ja koristetarhaan” 

Maisema-arkkitehti Miina Ant-Wuorinen ei halua, että piha on liian huoliteltu. Hän käyttää satoisassa metsäpuutarhassaan Helsingissä kierrätysmateriaaleja, pitää huolta linnuista ja hyönteisistä sekä käyttää naapurinkin puiden lehdet hyödyksi. "

www.meillakotona.fi/artikkelit/monimuotoinen-puutarha


Satoisa metsäpuutarha: Kasvata syötävää kaikkialla

-kirjan joukkorahoituskampanja on päättynyt. Peräti 168 rahoittajaa lähti tukemaan suomenkielisen laitoksen julkaisua ja saatoimme lähettää kirjan painettavaksi.

Kirja tulee painosta toukokuun 2024 aikana ja sitä voi tilata ennakkoon Gaianan ja Maatarhurin nettikaupoista ennakkotilaajille lähetetään kirjat heti sen jälkeen kun joukkorahoituskampanjaan osallistuneille on lähetetty kirjat.


Kirjan suomenkielinen laitos on tehty yhteistyönä Maatarhuri Henna Jämsän  kanssa. 

Lisää tietoa kirjasta

Satoisa metsäpuutarha: Kasvata syötävää kaikkialla

-kirjan joukkorahoituskampanja on käynnissä maaliskuun 2024 loppuun asti! 

Osta kirja ennakkoon ja tue samalla sen painatusta osallistumalla kampanjaan osoitteessa:

 mesenaatti.me/3380


Kirjan suomenkielinen laitos on tehty yhteistyönä Maatarhuri Henna Jämsän  kanssa. 

Lisää tietoa kirjasta